Remklauwen vervangen VW T3

Standaard

Vrolijk onderweg voor ons eerste weekendje na de “winterstop”, merkten we na een tijdje een sterke lucht. De snelheid van de Volkswagen T3 ging er ook een beetje uit… Waar ik al bang voor was. De rem was blijven hangen. Dat was niet de eerste keer, dus nadat ik door de ANWB op weg was geholpen en op zijn advies direct naar huis was gereden (weg weekendje 😦 ) besloot ik de remklauwen te vervangen. Bij Boelm.nl nieuwe klauwen en blokken en bouten besteld. Ik wilde ook gelijk de remvloeistof vervangen.

Na advies op de Facebook groep van T3 liefhebbers, de volgorde bepaald op eerst klauwen vervangen, dan ontluchten en daarna vloeistof vervangen.

Remklauwen vervangen

Een redelijk recht-door-zee klusje. Grootste uitdagingen: de twee bouten waarmee ze vast zitten zijn strak aangedraaid (gelukkig maar) en dus moeilijk los te krijgen. Tweede uitdaging: de pinnetjes die de blokken op hun plek houden waren lastiger klemvast te slaan dan gedacht. Iets meer geweld voor moeten gebruiken. Verder niet vergeten wat remmenvet of kopervet op de achterkant van de blokken te doen (heel dun!!) en ook op de veer die de blokken op zijn plek houdt. Op die manier glijden ze makkelijk terug bij rempedaal loslaten.

Remvloeistof vervangen

Een hele discussie en ook de automaterialenzaken denken er allemaal anders over: Dot 3 of Dot 4 vloeistof. Dot 4 is voor schijven, Dot 3 voor trommels. Nu heb ik allebei. Uiteindelijk voor Dot 3 gegaan, die kan wat minder hitte aan, maar is dus beter voor de trommels… denk ik. Dot 5.1 nooit gebruiken, want die tast de rubbers aan.

Op aanraden heb ik een Eezibleed gekocht. Het reservewiel van de auto van mijn vrouw (thuiskomertje) er aan gekoppeld en de boel getest. Niet teveel druk er op, want er valt nog wel wat aan te merken op de afdichting.  Uiteindelijk een combi gebruikt van eezibleed en pompen. Je hebt aan 1,5 liter remvloeistof genoeg. Begin met het leegzuigen van het reservoir met een lege spuit of iets dergelijks. Je begint bij het wiel verst van de cilinder af (dus rechtsachter, dan linksachter, dan rechtsvoor, dan linksvoor). De koppelingshulpcilinder (zie vorige post, bij de versnellingsbak) doe je als laatste. Ik heb de Eezibleed toen wel afgekoppeld, want het reservoir zat nokkievol. Zo kon ik hem dus goed op het juiste maximumniveau krijgen. Let wel goed op met remvloeistof, het is nogal een vies spul.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s